Escoles + Sostenibles

Escoles + Sostenibles (abans Agenda 21 Escolar) és un programa pensat per facilitar la implicació dels centres educatius en l’ambiciós projecte planetari d’imaginar i construir un món millor i més sostenible, començant per la intervenció en l’entorn més immediat.
Si voleu accedir a la web de l´Ajuntament de Barcelona féu clic al següent enllaç: http://lameva.barcelona.cat/barcelonasostenible/ca/escoles-sostenibles

Curs 2017-2018

L’escola Fàsia Eixample de Barcelona ha començat aquest curs 2017-2018 un nou projecte d’acord amb la idea de les escoles sostenibles de Barcelona.
El Projecte “Compostatge” té com a finalitat principal la preparació, elaboració i obtenció de compost per donar abast a les necessitats de l’escola en l’espai de l’hort i el crèdit de jardineria.
La clau principal del projecte és un contenidor amb una base impermeable on al llarg de 3-4 mesos, la barreja de terra, restes orgàniques, com per exemple serien les closques d’ou, pells de plàtan, marro de cafè, etc. i restes de fulles seques i branquillons, donarà lloc a un compost 100% natural ja llest per la seva utilització a l’hort urbà de l’escola.
Cada trimestre ens visita el Punt verd escolar, als nois/noies els hi encanta pujar els objectes al camió del reciclatge. Ens serveix per fer neteja però sobre tot per conscienciar a tota la comunitat educativa:
[Gallery not found]

Curs 2016-2017

Un any més a l’escola de Sarrià disposem de l’espai d’hort escolar al carrer Iradier. És un espai compartit amb altres escoles de la zona. Ens permet treballar en un ambient molt favorable diferents àrees i que s’utilitza com un instrument de suport per al desenvolupament de part del currículum.
Cada classe empra aquest recurs en la mida de les seves necessitats.
PADRÍ DE L’HORT
Un dia al mes volem obrir les portes d’aquest espai a un amic o familiar dels alumnes de l’escola que tingui coneixements i experiències per aportar. Volem oferir l’oportunitat d’explicar com es sembra, com crear insecticides ecològics, com instal·lar sistemes de reg automàtic, canalització d’aigües de pluja, calendaris de collita, etc.
És un projecte per fomentar la reducció dels embolcalls dels esmorzars i promoure la conscienciació, l’aprenentatge i la implicació de tota la comunitat educativa envers la prevenció dels residus.
Pretenem reduir el volum de residus com el paper de plata amb l’ús d’embolcalls sostenibles com “tuppers” o “boc’n rolls”.
L’ajuntament ens donarà un embolcall per a cada nen amb la idea que porti l’esmorzar allà i no utilitzi paper de plata ni plàstics.
E+S_5anys from Barcelona Escoles + Sostenibles on Vimeo.
El curs passat l’escola va participar en el Pla de Prevenció de Residus, en el qual es va fer un balanç d’allò que l’escola llençava i a partir del qual l’Escamot Verd juntament amb la Comissió d’Escoles + Sostenibles van crear una sèrie de propostes de millora.
En destaquen les relacionades amb un bon reciclat, una reutilització de recursos i una reducció de productes de rebuig amb accions com la creació de llibretes amb paper reciclat, la implicació de la direcció amb les circulars on-line, la utilització d’ampolles reutilitzables per part del claustre,… i tot de bones idees que mirarem d’implementar al llarg d’aquest nou curs, com amb l’ús dels embolcalls més sostenibles.
Entre la gran varietat de residus que cada dia generem tant a casa com a l’escola, hi ha altres categories dels que denominem residus especials, reutilitzables o reciclables.
Es tracta d’aquells residus que per la seva composició no s’han de llençar en els contenidors habituals del carrer, sinó que han de seguir un canal especial de recollida, tractament i aprofitament per tal d’evitar que generin problemes ambientals i que es malbaratin recursos naturals.
El Punt Verd Mòbil Escolar (PVM Escolar) neix de la necessitat dels centres escolars de la ciutat de Barcelona de trobar un sistema pràctic per desfer-se d’aquests residus que es generen al centre, i a l’escola l’emprem com a recurs educatiu i de sensibilització amb els alumnes i les famílies del centre. El març de 2007, l’Ajuntament de Barcelona posa a disposició de tots els centres educatius de Barcelona un camió exclusiu que facilita la recollida d’aquests residus.
Amb ajut de la comissió d’Escoles + Sostenibles i l’Escamot Verd de l’escola, s’informarà a alumnes i famílies de què portar aquell dia.
Les dates reservades per enguany són:

  • 1r trimestre: 22 de novembre a la tarda
  • 2n trimestre: 21 de febrer a la tarda
  • 3r trimestre: 30 de maig a la tarda
Si estàs llegint això significa que formes part de la missió “Les piles al Planeta Reciclatge”. És un concurs en el que hem de recollir totes les piles i les bateries que puguem  ja que quan estan gastades les seves substàncies químiques i els seus materials poden fer malbé el medi ambient.

Curs 2015-2016

ACTIVITATS D’ESCOLES +SOSTENIBLES
Aquest segon trimestre hem realitzat diferents activitats: Hem posat uns espantaocells a l’hort que hem fet amb les ampolles d’aigua reciclades dels mestres. També ha vingut el Punt verd mòbil, moltes famílies i mestres han portat objectes per a reciclar.
PLA DE PREVENCIÓ DE RESIDUS ALS CENTRES ESCOLARS
Al mes de febrer s’ha celebrat una reunió de treball per a presentar els diferents plànols, que han realitzat les escoles, de recollida de residus.
Podeu consultar el document complert al següent enllaç: PrevencioResidusEscoles_02_2016_v3
Durant una setmana dos grups d’alumnes de l’escola de Sarrià acompanyats d’un adult han anat passant per les aules apuntant els residus que trobaven a cada espai. Un escamot s’encarregava de portar les papereres al punt de control.
ACTE DE SIGNATURA DEL CURS ESCOLES + SOSTENIBLES
A l’acte, que es va celebrar el 8 d’octubre,  hi van participar una representació de les comissions ambientals de 101 centres.  Els centres van renovar el seu compromís ciutadà presentant un nou projecte de tres anys en el qual la innovació educativa és una peça clau per transformar el seu entorn més proper: a l’escola, al barri, i a la ciutat.
Aquest curs són 351 els centres educatius de la ciutat de Barcelona que formen part de BcnE+S. Centres que estan portant a terme els seus projectes amb la implicació de més de 110.000 alumnes i més de 10.000 professors.   Projectes de temàtiques diverses que incorporen criteris ambientals en el context físic, en la gestió, en el currículum i en la vida quotidiana implicant a tota la comunitat educativa. Hi participen centres de totes les etapes educatives no universitàries, des d’escoles bressol fins a escoles d’adults, de tots els districtes de la ciutat.
NOU PUNT VERD A L’ESCOLA DE SARRIÀ
Amb la cessió per part de l’ajuntament d’un terreny per ubicar el nostre hort escolar, hem cregut convenient emprar l’espai que abans ocupava l’hort en crear un PUNT VERD escolar.
Els objectius d’aquest punt net, són:

  • Aprendre on va cada residu i com tractar-lo per poder reciclar-lo.
  • Evitar l’abocament incontrolat de residus.
  • Gestionar correctament els residus generats tant a l’escola com a casa dels alumnes i personal docent.
  • Reduir el volum de residus a tractar dels abocadors.
  • Recuperar els materials continguts en els residus per al seu reciclatge directe.
  • Fomentar la conscienciació i implicació de tots els membres de l’escola.
  • Aprendre a seleccionar materials reutilitzables per projectes escolars.
Vam plantejar a la comissió verda la possibilitat de reutilitzar l’espai amb aquest projecte i va ser aprovat per majoria, ells mateixos es van encarregar de comunicar-ho a les respectives classes i posteriorment a les famílies.
 S’ha dissenyat quins residus acceptarem (piles, cd, fluorescents, cartró, plàstic, vidre, telèfons, bateries, cables, electrònica, oli, aerosols…).

Curs 2014-2015

 

El nostre hort urbà d’Eixample el tenim molt ben cuidat i mireu que preciós també el balcó de la ESO B.
La classe de la Puri i el Sergi d’Eixample mantenen cada mes un registre amb dades sobre la temperatura i la pluja al centre de la ciutat. Mireu un exemple dels fulls de control:
L’escola de Sarrià participa al projecte E+S (Embolcalls+Sostenibles / Esmorzars+Saludables), té com a objectiu fomentar, als centres educatius, la reducció dels envasos utilitzats als esmorzars a partir d’un pla de prevenció d’embolcalls (paper d’alumini no biodegradable, paper film, plàstics, etc.), al mateix temps que proposa la possibilitat de fer un anàlisi del tipus d’esmorzar i avançar en uns hàbits alimentaris més saludables.
  Les famílies que es vulguin adherir, rebran un boc’n roll gratuït per embolicar l’esmorzar del vostre fill/a cada dia. Podeu visitar la següent web on expliquen en detall el projecte: Sostenibilitat a BCN
Els alumnes de la Laia i l’Alícia han realitzat un vídeo perquè tothom sàpiga com fer servir el boc’n roll i els beneficis de fer-ho:

Curs 2013-2014

 

Recollim les plantes que cada curs ens regala l’Agenda21.

Hort Urbà a la classe, els grans de l’escola mantenen el seu hort del balcó. [Gallery not found]

Constants meteorològiques, un projecte d’Eixample

La classe de la ESO que gestiona l’Agenda 21 de l’escola, s’encarrega de l’estació meteorològica, de l’estalvi de l’aigua, l’arranjament dels balcons i el reciclatge de paper i d’objectes diversos per a realitzar, tres vegades a l’any, el nostre “mercadillo”.

Continuem també amb la tasca del manteniment de l’hort urbà amb l’ajuda dels alumnes de la ESO Funcional. Mireu el jardí vertical quin goig que fa!

 

L’Hort Vertical a Sarrià

No teniu espai per posar un hort a casa? Ja no hi ha excusa, a l’escola hem creat un hort vertical amb material reciclat. Tenim maduixeres, farigola, etc.

Construïm els contenidors selectius a les aules i el Punt Verd de l’escola de Sarrià. A l’àrea de Tecnologia es crearà els diferents contenidors i el Punt Verd es situarà  al vestíbul de l’escola amb els diferents cartells informatius, per facilitar als alumnes la localització, tenim en marxa un projecte a Tecnologia que consisteix en crear una maqueta de l’escola, on es podrà veure indicat gràficament aquests punts de reciclatge.


Curs 2012-2013

 

Assistim a l’Acte de Signatura d’aquest curs per a la renovació del nostre projecte triennal, que com cada any es va celebrar al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Mireu com treballem al nostre hort urbà


Curs 2011-2012

 

A l’escola d’Eixample ja tenim enllestit el nostre hort urbà mòbil, l’anem desplaçant per tot el pati aconseguint així que li doni el sol durant tot el dia.

Us posem unes fotos perquè ho pugueu veure:

 

Hem fet una làmpada amb gots de plàstic reciclat per decorar el vestíbul de l’escola de Sarrià.

 

Aquest curs estem acondicionant l’espai de l’hort de Sarrià amb una estructura de xarxa i ho estem fent entre tots!!

Curs 2010-2011

 

Publiquen la nostra feina a la revista de l’Agenda21

 

Aquest són els projectes que hem treballat en el marc de l´Agenda 21:

 
Totes les classes treballen activament en el nostre hort
Recollim les bledes que es van plantar al Novembre
En el taller de reciclatge, construïm un pluviòmetre

 

 

Curs 2009-2010

 

Un any més la nostra Escola ha signat el 6é Compromís Sostenible de l´Escola Fàsia, renovant formalment la nostra voluntat de participació en aquests tipus d´activitats.

Durant aquest curs 2009-2010 s´ha dut a terme diferents projectes dintre del marc de l´Agenda 21, relacionats amb l´Hort de la nostra escola.

Signatura del 6è. curs de Compromís Sostenible de l’Escola Fàsia
Construcció de jardineres per a l’hort de l’escola
Sembra dels Ceballots

 

Curs 2008-2009

 

Durant aquest curs la nostra escola ha iniciat el projecte de l’hort escolar.

Durant aquest curs la nostra escola ha iniciat el projecte de l’hort escolar.

Per a la construcció d’aquest, s’han utilitzat caixes de plàstic cobertes amb geotèxtil (làmines de feltre foradat). És una alternativa més econòmica que la taula de cultiu convencional, ja que estem en crisi.

Com podreu observar a les fotos, les verdures conreades (bledes, col, enciam llarga, meravella i roures, cebes i calçots) van creixent. Tots els alumnes han col•laborat a la construcció i preparació de les caixes de cultiu, així com de l’espai designat per a aquestes. Tanmateix desenvolupen feines de manteniment, cura de l’hort, etc.

En breu, el nostre hort es dotarà d’un sistema de regadiu programable, que possibiliti el seu manteniment durant els períodes de vacances, així com l’aprenentatge i utilització d’aquesta eina tecnològica.

 

Una Mica d´Història

 

L’any 2004 Les Escoles Fàsia participen en el programa AGENDA 21 escolar per primera vegada. Podeu accedir al llistat de projectes duts a terme des de llavors:

Escola Fasia Eixample

Escola Fasia Sarrià 

El dimecres 6 d’octubre d’aquell mateix any es va celebrar l’acte d’inici del curs i la signatura del COMPROMÍS CIUTADÀ per a la SOSTENIBILITAT com a escoles participants a la propera Agenda 21.

Aquests són els documents de compromís signats per dos dels nostres alumnes de les escoles Fàsia-Sarrià (Nira Sunder) i Fàsia-Eixample (David Escalera).

 

 

 

Projecte “Estalviem Paper”

Les Escoles Fàsia hem iniciat el projecte “Estalviem Paper”, a continuació expliquem com ho duem a terme:

Fem cartells per animar a l’escola al reciclatge!

Posem contenidors o caixes a cada aula per reciclar el paper.

Decorem amb materials que es poden reciclar.

Fins i tot guanyem premis per la nostra tasca!